Kotipelto & Liimatainen: Blackoustic

Kotipelto & Liimatainen: Blackoustic

Stratovarius´ frontman Timo Kotipelto together with Jani Liimatainen (ex Sonata Arctica) on October 19th, 2012

earMUSIC, (Hamburg based international rock label part of Edel Group), is proud to announce the release of “Blackoustic”, the first ever acoustic album by Stratovarius´s frontman and solo artist Timo Kotipelto, joining forces with Jani Liimatainen (formerly of Sonata Arctica).

The duo has been working together and playing acoustic shows for a while, the idea of recording an acoustic album together came from the fans, and so “Blackoustic” will see the light of day on October 19th, 2012, as Kotipelto explains:

“The fans were recording our shows with their cell phones and the´ve been telling us that we should make an album, so they could have better quality recordings of the songs to listen at home. At first we were just joking about it, but after a while we thought ‘Why not?  As far as we know, not many people have done it before, at least not within the heavier music genre. Our initial idea was to make a self-financed album with a relatively small pressing and then just maybe sell them at our shows”.

But instead of making it a “fan-club release” the duo has opted to work with the label earMUSIC/Edel, which also releases Stratovarius´s work since the album “Polaris”.

Most of the songs were chosen from the duo’s live set-list, including familiar Stratovarius covers like “Black Diamond” and “Hunting High and Low”, but also songs like “Serenity” and “Sleep Well” from Kotipelto’s solo albums have been given the new acoustic treatment; proving that behind great heavy metal song, there’s very often a stunning melody “screaming” to come out. Furthermore, the album includes beautiful cover versions of Pete Townshend’s “Behind Blue Eyes” and Deep Purple´s classic “Perfect Strangers”.

Blackoustic” also features a brand new composition: “Where My Rainbow Ends”, written by Jani Liimatainen, who says: “I remembered a song I wrote last winter. Originally it was an instrumental track, but after listening back to it I thought that the melody would work very well with vocals. We re-arranged the song into our acoustic format and – as a slave of habit – I wrote the lyrics for it the night before our last day of recording. It turned out surprisingly beautiful and delicate”.

“Jani’s new song is a beautiful ballad” – adds Kotipelto –  “We have quite a few ballads on this album, as even the more rock oriented songs tend to sound more ballad-esque when performed by a duo”.

“Blackoustic” was recorded at Kotipelto‘s cottage at Lappajärvi and mixed and mastered by the Stratovarius guitarist / studio wizard Matias Kupiainen.

The duo will also hit the road in Finland in support of the album, although the first show will be at sea, performing at the Radio Rock-cruise on the m/s Baltic Princess next weekend.

Tourdates:

8.9. m/s Baltic Princess, Radio Rock -risteily

15.9. Pori, Amarillo

19.10. Nokia, Bar Pinta

10.11. Kaarina, Old Texas

17.11. Parikka, Parikkalan asema

23.11. Tampere, Amarillo Ilves

Tracklist:

01. Sleep Well

02. Out In The Fields

03. Black Diamond

04. My Selene

05. Behind Blue Eyes

06. Hunting High And Low

07. Where My Rainbow Ends

08. Speed of Light

09. Perfect Strangers

10. Coming Home

11. Serenity

12. Rainbow Eyes

13. Karjalan Kunnailla

https://www.facebook.com/officialkotipelto

www.ear-music.net

www.youtube.com/earmusicofficial

www.facebook.com/earmusicofficial

FINNISH:

Timo Kotipelto julkaisee uransa ensimmäisen akustisen duo-levyn:

KOTIPELTO & LIIMATAINEN: BLACKOUSTIC -ALBUMI JULKAISTAAN 19.10.12

Stratovariuksesta ja soolourastaan tunnettu Timo Kotipelto julkaisee uransa ensimmäisen duo-levyn kitaristi Jani Liimataisen (ex-Sonata Arctica) kanssa. Kaksikkoa on nähty akustisilla keikoilla ja levyjulkaisuidea lähtikin keikoilla käyneiden fanien toiveesta. “Blackoustic” albumi julkaistaan 19.10.12.

“Fanit haluaisivat kuunnella kotona meidän akkaribiisejä paremmilla soundeilla kuin omilla kännyköillä keikoilla äänitettynä. Aluksi asiaa heiteltiin toisillemme läpällä, mutta sitten ajattelimme, että miksikäs ei? Sitä ei kovin moni duo käsittääkseni tässä maassa, ainakaan heavypuolella, ole tehnyt. Oli tarkoitus tehdä vaan omakustanteena pieni erä levyjä, joita sitten voisi ehkä myydä keikan jälkeen niitä haluaville”, summaa ideaa Kotipelto.

Omakustanteen sijaan levyn julkaisee Stratovariuksenkin viime levyt julkaissut saksalainen levy-yhtiö Edel. Biisit levylle valikoituivat Kotipellon ja Liimataisen duo-keikoilta. Mukana on tuttuja Stratovarius-covereita mm. “Black Diamond” ja “Hunting High and Low”, mutta myös Timo soolouran biisit kuten “Serenity” ja “Sleep Well” ovat saaneet uudet, akustiset sovitukset. Mukana on lisäksi yksi uusi kappale “Where My Rainbow Ends”, joka on Jani Liimataisen käsialaa.

“Muistin biisin, jonka olin säveltänyt viime talvena. Se oli alunperin sävelletty instrumentaaliksi, mutta kuunneltani sen, totesin, että melodia toimisi laulettunakin. Biisi sovitettiin akustiseen muotoon ja tavoilleni uskollisena kirjoitin siihen lyriikat viimeistä äänityspäivää edeltävänä iltana. Lopputulos on yllättävän kaunis ja herkkä”, toteaa Liimatainen.

Kotipelto kertoo kappaleesta: “Janin uusi biisi on hieno balladi. Balladeitahan on tällä levyllä aika paljon, koska rokkibiisitkin duolle sovitettuina tuppaavat saamaan balladisävyn.”

Blackoustic-albumi on äänitetty Kotipellon mökillä Lappajärvellä ja sen on miksannut Stratovariuksen kitaristinakin tunnettu Matias Kupiainen.

Kaksikko lähtee albumin myötä myös tien päälle. Ensimmäinen veto on tosin vetten päällä, sillä duo esiintyy tulevana viikonloppuna loppuunmyydyllä Radio Rock -risteilyllä m/s Baltic Princess -laivalla.

Biisilista:
01. Sleep Well
02. Out in the Fields
03. Black Diamond
04. My Selene
05. Behind Blue Eyes
06. Hunting High and Low
07. Where My Rainbow Ends
08. Speed of Light
09. Perfect Strangers
10. Coming Home
11. Serenity
12. Rainbow Eyes
13. Karjalan Kunnailla

Keikat:
8.9. m/s Baltic Princess, Radio Rock -risteily
15.9. Pori, Amarillo
13.10. Veikkola, Ravintola Vesper
19.10. Nokia, Bar Pinta
20.10. Helsinki, On the Rocks
27.10. Kuopio, Henry’s Pub
10.11. Kaarina, Old Texas
17.11. Parikka, Parikkalan asema
23.11. Tampere, Amarillo Ilves
24.11. Hämeenlinna, Emilia
7.12. Vantaa, Old Story
21.12. Levi, Ihku

www.kotipelto.com

Official Facebook: https://www.facebook.com/officialkotipelto

This entry was posted in News. Bookmark the permalink.

3 Responses to Kotipelto & Liimatainen: Blackoustic

  1. AT says:

    Paras levy pitkiin aikoihin!!! Tekisitte lisää!!!!!

  2. Arthur Martins says:

    Beautiful album, beautiful lyrics, and great duo! You guys rocks, Kotipelto your voice is amazing!

  3. Tab for what? Blackoustic, Kotipelto or Strato albums?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>